کوروش کبیر و نابودی شهر اُپيس

کوروش کبیر در مسير تشكيل امپراتوری مد نظر خود، به رسمِ طبيعت، ناچار از ريختن خون‌ها و ويران نمودن سرزمين‌هايی بود. ليكن جای تقدير آنجاست كه وی نسبت به ديگر خونخواران و جنايتكاران تاريخ بشر، در پی آن بود كه با كمترين تلفات به هدف خود برسد. اگر زندگانی كورش كبير را در تاريخ بخوانيم، درخواهيم يافت، كه وی حقيقتاً در مقياس ديگر شاهانِ هم عصر خود، رفتاری به نسبت بهتر با مردمان داشت.

از سويی ديگر بايد دانست، سخنانی كه باستان‌گرايان متعصب درباره كوروش كبير به زبان می‌آورند (و مدعی هستند كه كورش كبير بدون جنگ و خونريزی سرزمين‌ها را فتح می‌كرد) سخنی از روی جهل و ناشی از ساده لوحی و احياناً از روی تفكرات نژادپرستانه و اهداف سياسی است.

والتر هینتس (Walther Hinz) استاد دانشگاه گوتينگن آلمان، و از برترين ايران‌شناسان جهان، كه جايگاه علمی ايشان بر كسی پوشيده نيست [۱] در كتاب Darius und perser پيرامون تازش كورش كبير به بين‌النهرين می‌نويسد:

«كوروش با سپاه بزرگ خود از ميان گوتيوم به طرف جنوب حركت كرد و از رود مرزی دياله عبور كرد. اُپيس دژ شرقی‌ ديوار مادی اندكی پيش از پيوستن دياله به دجله قرار داشت. كوروش در آغاز سال ۵۳۹ [قبل از ميلاد] به اين شهر رسيد و اُپيس محصاره و به آتش كشيده شد. ايرانيان از سر دورانديشی با خود از كركوك، قير و قطران آورده بودند. در نبردهای خونين، اُپيس به تصرف درآمد. سپاه نبونيد شكست خورد.» [۲]

چنين گفتاری مورد تأييد ايران‌شناسان بزرگ است.

به عنوان نمونه بنگرید به گفتاری از جان مانوئل کوک:

شاهنشاهی هخامنشی جان مانوئل کوک

و گفتاری از دکتر پرویز رجبی:

هزاره‌های گمشده پرویز رجبی

پی‌نوشت‌ها:
[۱]. Rüdiger Schmitt: Encyclopædia Iranica online, Hinz, (A.‎) Walther, March 22, 2012, Vol.‎ XII, Fasc.‎ ۳, pp.‎ ۳۱۵-۳۱۷
[۲]. والتر هينتس، داريوش و ايرانيان، ترجمه پرويز رجبی، تهران: نشر ماهی، ۱۳۹۱. برگه ۱۰۴

منبع: پايگاه جامع فرق، اديان و مذاهب

همچنین ببینید

نظام بانکداری یهودی در پادشاهی کوروش و هخامنشیان

نظام بانکداری یهودی در پادشاهی کوروش و هخامنشیان

بانکداران یهودی، شامل بانک اگیبی و پسران و بانک مورشو و پسران در طول فعالیت خود، تمام قدرت پولی منطقه را در دوران پادشاهی هخامنشیان در اختیار داشتند.

۵ نظر

  1. واقعا متاسفم که چنین چیزی رو دارم میبینم..البته گفتن حقیقت خوبه اما نشون دادنش با غرض شخصی نه تنها خوب نیست بلکه کاملا اشتباه هست و غیر قابل بخشش..
    بعد از اون فکر نکنم این بخش هیچ ربطی به این سایت داشته باشه که این بیش از پیش غرض ورزی شخصی رو نشون میده..به هر حال زیاد هم مهم نیست چون الان دیگه عادی شده خورد کردن فرهنگ ملتی با چندین هزار سال قدمت…
    اگر هم که میگین غرض ورزی نبوده و حافام بی دلیل هستن باید بگم که یکی از دلیلم که بالا هم گفتم { بی ربط بودن این مطلب به مطالب کلی سایتتو هستش } و دیگری این متنی که نوشتید { مدعی هستند كه كورش كبير بدون جنگ و خونريزی سرزمين‌ها را فتح می‌كرد) سخنی از روی جهل و ناشی از ساده لوحی و احياناً از روی تفكرات نژادپرستانه و اهداف سياسی است. } و در جوابتون به این حرف بی اساس باید بگم که شما کاملا از روی اهداف سیاسی و نژاد پرستی کورکورانه این مطلب رو گذاشتید.
    برام مهم نیست که این نظر رو میگذارید یا نه فقط این برام مهم که بدونید هستن کسایی که گول این بازی های سیاسی مثل غرب شمارو نمیخوره..حتی شده یک نفر..

  2. ماهان همتی نژادپرستی رو به نمایش مردم گذاشتی

  3. با سلام ؛ ظاهراً دیدگاه های فوق با استناد به رویداد نامه نبونئید بند مربطوط به سال هفدهم بوده است که در سایتهای پارسیان دژ و خردگان بدان تا حدی پرداخته شده و گفته اند در ترجمه جدید رویداد نامه نبونئید اثری از قتل عام نیست ؛ اما این تحقیق بیشتر و تخصصی تری می طلبد . یک لینک انگلیسی پیدا کردم که شاید ترجمه رویدادنامه نبونئید در آن باشد :
    https://www.andrews.edu/library/car/cardigital/Periodicals/Journal_of_the_Adventist_Theological_Society/1996/1996_01.pdf
    بهرحال در این باره باید تحقیق کنید [ استاد غیاث آبادی و ادیان نت کاری در این باره انجام نداده اند ] تا مشخص شود که بالأخره ترجمه واقعی سال هفدهم رویداد نامه نبونئید کدام است .
    با تشکر .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − نوزده =